Segíthet a hormonkezelés a pajzsmirigy alulműködésben

A pajzsmirigy szervezetünk egyik leglényegesebb szerve, amelyik hozzájárul az egészséghez és a fittséghez is, hiszen teljes mértékben kiveszi a részét a metabolizmus helyes működését tekintve. Sokszor azonban, bizonyos okok miatt, az egészséges embereknél jelentkezik a pajzsmirigy alulműködés, amit nevezik még hipotireózisnak is. Ez a kór sokszor csak nagyon későn kerül felfedezésre.

Ezért is nevezik ezt egy alattomos, lappangó, nehezen felfedezhető kórnak. A pajzsmirigy alulműködés egyik leginkább elterjedt típusa a Hashimoto-tireoiditisz. Tudni kell erről a gyulladási formáról, hogy ez egy autoimmun folyamat. Ilyenkor az első tünetek közé sorolható a hirtelen fennálló pajzsmirigy megnagyobbodás és a vele járó toroktáji gombócérzés.

Leginkább ez akkor mutatkozik, amikor az ember evés közben észleli, hogy nehezebben tud nyelni. Természetesen egy szakember egyből ki tudja deríteni, hogy van-e oka félni az adott személynek a pajzsmirigy alulműködés betegségtől. Már az egyszerű tapintás is sokat segíthet a diagnózis felállításában, ugyanis ez a szerv göbös tapintásúvá, rugalmassá válik. Sajnos a betegeknél nemcsak a pajzsmirigy betegség figyelhető meg, hanem például a mellékvesék nem megfelelő működése és még a cukorbetegség is. Ez egy roppant komoly kór, amit egyáltalán nem szabad félvállról venni. A fennálló helyzetet mindenképp kezelni kell, amire tökéletes megoldás a hormonpótlás. Egyértelműen orvoshoz kell fordulni a pajzsmirigy alulműködés legkisebb jelének felbukkanása esetében is. Ennek a kórnak a kezelése nem tűr halasztást.

Print Friendly, PDF & Email