Több olyan nemzet van a világon, amelyik kimondottan egy ital készítéséről ismert. A mexikóiak a tequiláról, a skótok a whiskyről, a görögök az ouzoról, hazánk viszont a magyar borok jó minőségű és kimondottan ízletes fajtáiról híres.
Nemcsak a szőlőtermeléshez szükséges klíma az, ami lehetőséget ad ilyen nemes italok készítésére, hanem az alapos gondoskodás, sok száz éves tapasztalat és a bőségesen jól termő talaj, amelyek mind hozzájárulnak a borok változatosságához. Igaz, hogy sok esetben a homokos talajon termesztik a szőlőt, hogy az megkösse a laza rétegeket, így a szél nem tudja elhordani. Azonban, ez inkább olyan védelmi jellegű ültetés.
A Kárpát-medence, hála az évezredeken át tartó környezeti hatásoknak, világszinten jó minőségű talajjal rendelkezik, ami a gyümölcsök termesztésében és a magyar borok finomságában meg is látszik/érződik. A folyamatosan újuló és modernizálódó technológiák ellenére, sok esetben még mindig a régi módszereket alkalmazzák, amelyekkel igazán hagyományos ízeket és jellegzetességet tudnak adni a magyar borok számára.