Hogyan zajlik a szemfenéki vénás keringés zavarok kezelése?

      Hogyan zajlik a szemfenéki vénás keringés zavarok kezelése? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
szemfenéki vénás elzáródás

Szemfenéki vénás elzáródás

Általában az idősek látásvesztésének gyakori okai a szemfenéki vénás elzáródások, ez a második leginkább elterjedt retinális érbetegség, a diabéteszes retinopátia után. Kezelésének egyik fő célja a kialakult, úgynevezett makula ödéma megszüntetése. A Budai Szemészetnél mindig szakorvosi konzultációk előzik meg a kezelést. A szemfenéki vénás elzáródásnak több kockázati tényezője is ismert.

Első a kor, aztán a magas vérnyomás és koleszterinszint, a cukorbetegség, az orális fogamzásgátló tabletta, az emelkedett intraokuláris nyomás, illetve a zöldhályog, a dohányzás és más hajlamosító tényezők. A betegség csak nagyon ritkán tünetmentes, a leggyakrabban egyoldali, fájdalom nélküli homályos látás alakul ki. A pontos diagnózis felállítható pupillatágításos szemfenékvizsgálat során, de a modern képalkotó eljárások is segíthetik a diagnózist. Jelenleg a legjobb kezelés a szemfenéki vénás elzáródás esetén a szemgolyóba adott anti-VEGF terápia.

Ezt havonta kell alkalmazni és a szemész szakorvos legalább 6 hónapig követi a pácienst, a szövődmények kialakulásának veszélye miatt. Ennél a betegségnél másodvonalbéli kezelések lehetnek jellemzően az intrvitrealis szteroid terápiák, valamint az úgynevezett grid szemfenéki lézerkezelések. Rendkívül fontos elvégezni a kardiovaszkuláris vizsgálatot, mivel kialakulhat érelzáródás a szervezet más területein is. A szemfenéki vénás elzáródás lehetséges szövődményei között van a kóros érburjánzás a szem különböző szöveteiben, az üvegtesti vérzés, a retinaszakadás, -leválás.

Tulajdonképpen attól függ a látóélesség javulása a terápia hatására, hogy melyik vénaág érintett. Ha a centrális érág elzáródásának esete áll fenn, akkor kisebb eséllyel tér vissza a látás, míg ha csak az egyik érág záródik el, a jobb látóélességre nagyobb az esély. Bárhogyan van, a kezelést nem szabad halogatni és érdemes a Budai Szemészeti Központ szakembereihez fordulni e célból. Felvehető a kapcsolat a rendelővel a budaiszemeszet.hu weboldalon megtalálható elérhetőségeken keresztül.