Mik a szürkehályog jelei? Mikor van szükség műtétre?

      Mik a szürkehályog jelei? Mikor van szükség műtétre? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A szürkehályog műtét, amely során a szürkehályoggal érintett szemlencsét egy új, tiszta műlencsével helyettesítik, a leggyakoribb sebészeti beavatkozás a világon. A szürkehályog csak műtét útján kezelhető.

Amennyiben egy tapasztalt specialista végzi a műtétet, az a világ egyik legbiztonságosabb eljárása, és jelentősen javítja látását. Bár az eljárást biztonságosnak és hatékonynak tartják, a betegek szeretnék tudni, hogy mikor jön el az optimális időpont a beavatkozás elvégzésére. A következőkben ezt segítünk alaposabban megérteni.

A szürkehályog korai jelei

A szürkehályoggal küzdő egyének a korai szakaszokban homályos látást, valamint a vakító fényre való érzékenységet tapasztalnak. Éjszaka a megvilágított tárgyak körül halók jelenhetnek meg, és az éjszakai látás is romolhat. A színek elmosódottnak tűnhetnek, például az élénkvörös árnyalatok sötét rózsaszínűnek látszanak.

Gyakran előfordul, hogy az emberek több évig együtt élnek a szürkehályoggal, mielőtt fontolóra vennék a műtétet. De vannak jelek, amelyek azt mutatják, hogy itt az ideje a katarakta eltávolításának. Ezek egyike, ha valaki nem lát elég tisztán a munkahelyi feladatok elvégzéséhez, vagy a látása akadályozza az otthoni tevékenységekben, például a főzésben és a takarításban.

Ha már nem látja tisztán a televízió képernyőjét vagy a nyomtatott anyagokat, szintén arra utal, hogy esedékes megejteni a beavatkozást. Aki a fentiek bármelyikét tapasztalja, annak tanácsos időpontot kérni a szemészorvostól a szürkehályog műtét részleteinek megbeszélésére.

Más szemproblémák jelenléte

A szemorvos katarakta műtétre ösztönözheti a pácienst, ha a szürkehályog megnehezíti a szem hátsó részének vizsgálatát, hogy kezelhesse a különböző súlyos szembetegségeket, például a zöldhályogot, a makula degenerációt és a retinopátiát. Ezek bármelyike szükségessé teheti a szürkehályog sürgős eltávolítását, hogy a szakember pontosan diagnosztizálni és kezelni tudja az egyéb súlyos szemproblémákat.

Mi történik, ha késlekedik a műtéttel?

Vannak előnyei annak, ha a szürkehályog műtétet korábban végzik el, mint később. A katarakta súlyosan akadályozhatja a mindennapi életet, és megnehezítheti, sőt, veszélyessé teheti az éjszakai vezetést. Ha nem kezelik, látásromláshoz és végül vaksághoz vezet. Ráadásul a szürkehályog idővel vastagabbá, sötétebbé és sűrűbbé válik, ami szükségtelen komplikációkat okozhat a műtét során, és meghosszabbíthatja a műtét utáni felépülési időt.

Bizonyos esetekben azonban a betegek várhatnak a szürkehályog műtéttel. Addig is a szemorvos javasolhat erősebb szemüveg lencséket vagy erősebb fények használatát, hogy jobban lássanak.
Fontos, hogy ne hagyja figyelmen kívül a szürkehályog figyelmeztető jeleit, még akkor sem, ha a tünetek csak kisebb kellemetlenségnek tűnnek.

A katarakta idővel fokozatosan rosszabbodik, és végül teljes vakságot eredményez, amit csak a műtéti beavatkozás orvosolhat.
Aggódik, hogy talán itt az ideje elgondolkodni a műtéten? Akár a korai eljárás mellett dönt, akár kivár, Dr. Szabó Antal szürkehályog specialista szakértelmére minden esetben számíthat!”