A gerincsérv tünetei férfiaknál: ezekre érdemes figyelni!

      A gerincsérv tünetei férfiaknál: ezekre érdemes figyelni! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A gerincsérv egy nagyon gyakori probléma, ami nemcsak a hölgyeket, hanem az erősebbik nem képviselőit is érinti. Ezért fontos tisztában lenni férfiaknak is a gerincsérv tüneteivel. A legjellemzőbb panaszok közé tartozik az állandó vagy időszakos hát- és nyaki fájdalom, ami a gerincsérv helyétől függően változhat.

Az érintett személyek általában arról számolnak be, hogy a fájdalom erősödik, amikor ülnek vagy állnak hosszabb ideig és enyhül, ha fekszenek. A gerincsérv kiválthat olyan tüneteket is, mint a zsibbadás és a bizsergés. Ha az ágyék tájékán jelentkezik, akkor hát- és lábfájdalmat, valamint zsibbadást okozhat az alsó végtagokban.

Ezzel szemben egy nyaki gerincsérv a nyak tájékán fejti ki ezeket a hatásokat és a karokban okoz bizsergést. Az érintettek sok esetben tapasztalnak mozgáskorlátozottságot vagy merevséget, különösen akkor, amikor a fájdalom erősödik. A mozgástartomány csökkenése jelentős mértékben befolyásolja a mindennapi tevékenységek végzését, például az emelést vagy a tárgyak mozgatását.

Mitől alakul ki?

A gerincsérv akkor alakul ki, amikor a gerincoszlopban található porckorong sérül vagy károsodik. és a belső zselészerű anyag kilép a korong külső rétegéből. Ennek az oka számos tényezőre vezethető vissza. Az életkor előrehaladtával a porckorong idővel elveszíti a rugalmasságát és nedvességét, ami növeli a probléma kialakulásának az esélyét.

A hirtelen és túlzott terhelés szintén károsíthatja a korongot, ezáltal jelentős mértékben hozzájárul a gerincsérv megjelenéséhez, különösen akkor, ha a testtartás nem megfelelő. A genetikai tényezők is szerepet játszanak a betegség előfordulásában.

Ha a családban valakinek van gerincproblémája, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy a jelentkező tünetek a porckorong kopására utalnak. Az elhízás is növeli a kialakulásának a kockázatát, mivel a túlsúly fokozza a nyomást és a terhelést a gerincoszlopon. További befolyásoló tényező az életmód. Az egészségtelen életvitel, például a mozgáshiány, a rossz testtartás és a dohányzás hozzájárulhat a gerincsérv megjelenéséhez.

A gerincsérv igencsak fájdalmas

A kezelés általában az érintett személy tüneteinek enyhítésére és maga a betegség elhárítására irányul. A módja leginkább attól függ, hogy a panaszok milyen súlyosak és típusúak. A szakorvos sok esetben fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket ír fel, amik segítenek az életminőség javításában.

A gyógytorna szintén óriási szerepet játszik a gerincsérv kezelésében. A terapeuta általában személyre szabott gyakorlatokat és terápiás módszereket javasol az izmok erősítése, a fájdalom csökkentése és a mozgástartomány bővítése céljából. Az injekciók azért eredményesek, mert közvetlenül az érintett területre irányulnak.

Kifejezetten hatékonyak a tünetek rövid távú enyhítésében, ezért a szakember esetenként használja azokat. Súlyosabb helyzetekben, amikor a konzervatív kezelés nem hoz megfelelő eredményt, vagy amikor az idegkompresszió túlságosan súlyos, az orvos műtéti beavatkozást javasol. A műtét elsődleges célja az idegnyomás és az irritáció csökkentése, valamint a páciens panaszainak mihamarabbi enyhítése.