Műlencse beültetés utáni problémák: mire kell figyelni?

      Műlencse beültetés utáni problémák: mire kell figyelni? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
látásjavító műtét

Látásjavító műtét

Sok embernek szüksége lenne műlencse beültetésre, a tökéletes látás elérésének érdekében, mégis halogatják a beavatkozást a félelmeik miatt. Az aktív személyek gyakran attól tartanak, hogy túl hosszadalmas a regenerálódási idő, ami miatt kieshetnek a munkából, pedig ez nem így van.

Erre is érdemes figyelni egy látásjavító műtét után. Közvetlenül a beavatkozás után lehet a páciensnek enyhe diszkomfort érzése, könnyezhet, előfordulhat fényérzékenység is. Azonban ezek a panaszok javarészt 1-2 nap alatt megszűnnek. A műlencse műtét után a beteg az otthonában lázadozhat, bár tény, hogy tartózkodnia kell a gyakori hajolástól, a nehezebb tárgyak emelésétől, de egyébként nyugodtan végezheti a mindennapos tevékenységeit.

A munkába történő visszatérés ideje is az adott munkakörtől, szakmától függ, de azt bátran ki lehet jelenteni, hogy az alkalmazotti viszonyban lévő páciensek sem hiányoznak sokáig a munkahelyükről a műlencse beültetést követően. Akár szabadság alatt is elvégeztethetik az operációt.

Fájdalmas a beavatkozás?

A műtéti beavatkozások előtt az érintettek félelemmel várják az időt, amikor jelentkezniük kell az operáló orvosnál. A legtöbben a fájdalomtól tartanak, pedig a műlencse műtét egyáltalán nem jár kellemetlenségekkel. A beteget nem altatják el, nem kap injekciót sem, hiszen az érzéstelenítést szemcseppekkel végzik a szakorvosok.

Ennek hatása tökéletes, a beteg semmit nem fog érezni a beavatkozás alatt. Tulajdonképpen az operáció lényege, hogy a szemlencsét a szemgolyón belül ultrahang segítségével nagyon apró, porszerű részekre törik, majd pedig eltávolítják. Ezután ugyancsak ezen a kis seben keresztül, egy előre megtervezett, összehajtható műlencsét helyeznek a szembe, ami később a látást biztosítja.

A műtét rendszerint kevesebb, mint 10 percig tart. Ezt követően a páciensnek 1-2 órát pihennie kell az operáló intézményben, majd ha ezalatt nem lép fel semmiféle komplikáció, hazamehet a kísérőjével, de másnap jelentkeznie kell kontrollvizsgálatra. A következő kontrollvizsgálat 2 hónap után lesz.

Mekkora a szövődmények kockázata?

A szemlencse műtét elvégzéséhez a legjobb ötlet dr. Nagymihály Attila szemész szakorvoshoz fordulni. Abban a látásjavító központban, ahol a doktor úr praktizál, nagy biztonsággal végzik a lencseműtéteket.

A szakemberek tapasztalatának és a fejlett műtéti technikának köszönhetően, nagyon alacsony az esetleges szövődmények és komplikációk aránya. A betegek részletes tájékoztatót kaphatnak erről, a beavatkozást megelőző vizsgálat során. Ha véletlenül a műtétet követően nem teljesen kielégítő az optikai eredmény, akkor az említett szemészeten lehetőség van utólagos lézeres dioptriakorrekcióra is.

Természetesen, ez csak a legritkább esetben fordulhat elő. Amennyiben követjük az orvosi utasításokat a beavatkozás után, tehát vigyázunk magunkra és az operációval elért eredményre, nem lehet semmi probléma. Ne féljünk tehát a szövődményektől! Arra viszont számítanunk kell, hogy a műlencse beültetése után, akár több hetet is igénybe vehet a látásélesség kialakulása, a fejlődés és a javulás fokozatos.