Napelem telepítés lapostetőre – Így is megéri?

      Napelem telepítés lapostetőre – Így is megéri? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A napelemeket egyre gyakrabban használják hazánkban is alternatív áramforrásként a magánháztartásokban és az ipari vállalatok létesítményeiben. Az iparág egyre inkább vonzza a befektetéseket a nagy teljesítményű naperőművek építéséhez is. Manapság pedig már a lapos tetejű ingatlanok tulajdonosainak sem kell nélkülözniük a fotovoltaikus rendszereket, bár a tető hajlásszögének hiánya befolyásolhatja a villamosenergia hozamot. Az ST Solar szerint megfelelő kivitelezés mellett, így is megéri a napelem rendszer telepítése. Több mód is van ennek a hatásnak a kompenzálására, sőt, a lapos tetők még előnyöket is kínálnak a napelemes rendszerek telepítéséhez.

A napenergiában nincs lehetetlen

Amikor az emberek a fotovoltaikus rendszerekre gondolnak, általában egy ferde tetőn elhelyezett rendszer tipikus képe jut eszükbe. A napelemek azonban lapos tetőre is felszerelhetőek, és akár nagyobb napenergia termelésre is képesek lehetnek modulonként. Ahhoz, hogy a fotovoltaikus rendszerek gazdaságosan működjenek egy lapos tetőn, a tájolás és a dőlésszög döntő fontosságú, csakúgy, mint egy ferde tetőn elhelyezett rendszer esetében. Mindkettő könnyen befolyásolható a lapostetős rendszerek esetében.

Hogyan kell elhelyezni egy napelemes rendszert egy lapos tetőn?

A napelemes rendszerek gazdasági hatékonyságában mind a rendszer dőlésszöge, mind a tájolása kulcsszerepet játszik. A lapos tetős kivitelek előnye, hogy mindkét összetevő könnyen befolyásolható. A hozam akkor a legnagyobb, ha a napfény derékszögben éri a modulokat. A Nap állása azonban az év folyamán változik. A nyári hónapokban a Nap 60 fokkal a horizont felett van, míg a téli hónapokban csak 15 fokkal. A ferde tetőn elhelyezett rendszerek esetében a dőlésszöget általában a tető határozza meg, és nem lehet tovább befolyásolni.

Más a helyzet a lapos tetőkön elhelyezett napelemes rendszerek esetében. Ezek általában olyan magasításokkal vannak felszerelve, amik lehetővé teszik a modulok megdöntését. A szakértők a 30 és 35 fok közötti szöget tekintik ideálisnak. Ez azon alapul, hogy a Nap az év minél több hetében a lehető legjobban érje a modulokat. A 30-35°-os szög azonban azt is figyelembe veszi, hogy a nyári hónapokban erősebb a napsugárzás, ezért ebben az időszakban nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megfelelő szögre. A tervezéskor érdemes a napsugárzási térképet is segítségül hívni.

A napelemes rendszerek ideális tájolása lapos tetőkön

A ferde tetőkön elhelyezett szolár rendszereket ideálisan a déli fekvésű tetőkre kell telepíteni, hogy a maximális hozamot a napsütéses déli órákban lehessen elérni. A lapostetőn lévő napelem modulok ezzel szemben teljesen szabadon elhelyezhetőek. A kelet-nyugati tájolás kedvezőbb lehet, mint a tipikus déli tájolás. A lapostetőn lévő rendszer ekkor cikk- cakk alakú, mivel a keletre néző modulok mindig váltakoznak a nyugatra néző modulokkal. Ez azt jelenti, hogy a reggeli és az esti órák is jól kihasználhatóak. A déli órákban, amikor a Nap különösen magasan áll az égen, és egyformán süt a rendszer mindkét részére, szintén elérhető a kívánt hozam.”